Bu Blogda Ara

28 Şubat 2013 Perşembe

İLGİNÇ DENEYLER

İLGİNÇ DENEYLER

Yumurtalarla yapılabilecek çılgın şeyler:

 Malzemeler:   1 tane beyaz taze tavuk yumurtası

 Sirke
kavanoz 
Yumurtayı kavanoza koyun ve sirke ile doldurun.İkinci gün sirkeyi değiştirin.Bir hafta kadar böyle devam edin.Bir hafta sonra yumurta geçirgen fakat şeklini kaybetmemiş olacaktır.Sirke yumurtanın tüm kabuğunu yok etmiş olacaktır. Yani kalsiyumu yok etmiştir.geriye yumurta zarı kalmıştır.Yumurtanın içini rahatlıkla görebilirsiniz. İsterseniz salladığınızda yumurtanı sarısının hareketini de takip edebilirsiniz. Eğer bunu çok pişmiş bir yumurta ile yaparsanız, kabuk aynı şekilde eriyecektir.Geriye zıplayabilen silgi kıvamında bir yumurta kalacaktır.( çok yüksekten zıplatmayın. patlar ) Eğer çılgın bir şey yapmak istiyorsanız sirkenin içine kemik koyun ve bir haftadan biraz fazla bekletin. Süre dolduğunda kemik yeteri kadar taze ise kemiği bükebilirsiniz.Hatta düğüm bile atarsınız.Çünkü kalsiyum eriyecektir ve geriye zayıf bağlar kalacaktır.
 Yumurtanın çiğ mi pişmiş mi olduğunu nasıl anlarım?
 Yumurtayı masada hızlıca çevirin.Eğer sonuna kadar düzgünce dönerse tam pişmiştir.Eğer düzgün daireler yapamıyorsa hala çiğdir.Eğer parmağınızı çiğ olduğunu düşündüğünüz yumurtayı tamamen durduracak şekilde dokunup bıraktığınızda tekrar dönüyorsa bu içindeki sıvıdan kaynaklanır. 
Şişedeki Yumurta 
Kabuklu, çok pişmiş yumurta kullanın.Ağzından yumurtanın geçemeyeceği büyüklükte bir şişe bulun. Ufak bir kağıt parçası ile şişenin ağzını tıka ve şişeye sok.Kağıdı yak ve hemen yumurtayı şişenin ağzına daya, yumurta içeri çekilecektir. Aslında içeri çekilmiyor, itiliyor. Basınç farkından dolayı hava onu içeri itiyor. Dışarı çıkarmak için şişeyi ağzınıza dayayıp havayı içinize çekin ve yumurtayı şişenin ağzına getirdiğinizde kendiliğinden dışarı çıkacaktır. 
Yüzen Yumurta:
Çiğ yumurta çok tuzlu suda yüzebilir.Bir bardağın yarısını tuzlu su ile doldurup, diğer yarısını normal su ile doldurun.Birbirine karışmaması için uğraşın. Yumurtayı yavaşça bırakın. Katman arasına geldiğinde yumurta askıda kalacaktır. Biraz daha tuz ilave ettiğinizde yukarı doğru, su ilave ettiğinizde aşağı doğru hareket edecektir. 
Yumurtalarla gizli haberleşme: 
Yaklaşık 5 dakika pişmiş yumurta alın ve soğumaya bırakın.Bir kaşık sirke içinde olabildiğince fazla şapı çözün. Şapı eczanelerden ve temizleyici parlatıcı satan yerlerde bulabilirsiniz.Bu çözeltiyi kullanarak yumurtanın kabuğuna istediğinizi yazın. Kuru olmasına dikkat edin. Daha sonra kabuk soyulduğunda yazdığınız mesaj yumurtanın üstünde görülecektir. Fakat bu yöntemi uyguladığınız yumurtaları her gün yemek zarar verebilir. Çünkü şap uzun yıllardır parlatıcı olarak kullanılan bir temizlik aracıdır.Alüminyum içerdiği için Alzheimer hastalığına sebep olabilir.( Yumurtanın cinsi, pişirme süresi önemlidir )   Gümüş Yumurta:   Bunun için oda sıcaklığında beyaz tavuk yumurtası gereklidir.Yumurtayı mum alevinde dumandan kararana kadar bekletin.Her tarafı kararmalıdır.Numara burada.Çünkü yumurtayı çevirirken elinizden kayıp düşebilir.Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Her tarafı siyah kaplanınca, yavaşça su dolu kaba bırakın. Su ile kaplanınca iste bulunan karbon suya karşı koyacak ve yumurtanın etrafında ince bir hava tabakası tutacaktır.Bu da yumurtayı gümüş kaplı gibi gösterecektir.  
Görünmez Mürekkep 

 ( Deneyler küçükler için tehlikeli olabilir. Mutlaka bir büyük kontrolünde   yapılmalıdır.)                Araç ve gereçler:
1 adet SULU limon
1 adet cay bardağı(bardak olmak zorunda değil ama tencerede çok büyük olur)
bir miktar su
bir miktar seker


Yapılışı:
limonun suyunu sıkıp süzüyoruz(liflerinden ayırmak için yoksa kullanışlı olmaz) çay bardağının içinde limon suyunun sarılığını alacak şekilde su ile karıştırıyoruz.daha sonra seker ilave ediyor(sekeri az kullanın) ve tekrar karıştırıyoruz.. ve tatAAAA teknoloji ürünü mürekkebimiz hazır.
denemek isteyen olursa kağıt üstüne bu mürekkepten damlatarak deneyebilir..

 NOT:mürekkebi sadece damlatırsak görünmeyen kısmını elde ederiz illa görünmesini istiyorsanız çakmakla kağıdı yakmayacak şekilde uzaktan ısıtın bakın bakalım gözüküyor mu......    
 

Volkan: Güvenli Yol



volkanın şeklinin nasıl olacağı öğrencinin tercihine bağlıdır.( alçıdan yapılabilir ) Volkan dağının ağzı açık olmalıdır çünkü akacak lavlar olabileceğini unutmayınız.İstediğiniz şekli yapana kadar çalışmaya devam ediniz.  İlk önce her şey temiz ve kuru olmalıdır. Dış yüzeyi sprey boya ile boyamak güzel olabilir.  1 çorba kaşığı ( 15 ml ) kabartma tozu
1 çorba kaşığı sıvı deterjan
Biraz kırmızı ya da sarı gıda boyası
1/4 su bardağı sirke
sirkeyi ilave ettiğinizde reaksiyon başlayacaktır. Bir dahaki sefere sirkeyi ilave etmeden biraz su ilave ederek deneyebilirsiniz.

Volkan: klasik (biraz tehlikeli) yol

  
KİBRİT ROKET

Kibrit roket en basit olarak şöyle yapılır:
Bir kibrit çöpünün eczalı baş kısmını saracak kadar küçük bir alüminyum folyo kağıdı kesilip içine birkaç kibritten keskin bir bıçak yardımıyla sıyırtılan kibrit başındaki o renkli kimyasallar konur ve üzerine bütün bir kibrit çöpü yerleştirilerek alüminyum folyosu iyice sardırılır. İşte size mini mini çok kısa zamanda yapabileceğiniz bir roketçik. Bu roketi bir kurşunkalemi fırlatma rampası gibi kullanarak 45 derece açı ile yerleştirip alüminyum folyo bir çakmak(heyecanlı iseniz uzun saplı mutfak çakmağı) yardımıyla ısıttıktan birkaç saniye sonra roketiniz büyük bir hızla ileri doğru gidecektir. Folyonun içine koyduğunuz kibrit parçalarının miktarına bağlı olarak roketinizin gücü ortaya çıkar.      
    Suda Yüzen Kibrit Çöpleri Sabundan Neden Kaçarlar,Şeker Kibrit Çöplerini Neden Çeker?  
Kullanılacak malzemeler Kibrit çöpleri, küçük bir parça sabun, kesme şeker, bir tabak ve su
Deneyin yapılışıTabağı su ile doldurunuz. Üzerine dairesel bir şekilde suya batırmadan kibrit çöplerini diziniz.Bu dairenin ortasına bir parça sabunu batırınız. Sonra da kesme şekeri aynı yere batırınız. Ne gözlediniz.Sabun batırıldığında sabun suyun yüzey gerilimine ters bir etki yapacağından kibrit çöpleri sabun parçasından kaçarlar.Şeker batırıldığında ise şeker suyu emerken çok az da olsa bir akıntı meydana gelir. Bu da kibrit çöplerini çekmeye sebep olur.  
                   
 Elma Deneyi   
Amaç: Birbirine 5cm uzaklıkta saplarından asılan iki elmaya üflendiğinde elmanın davranışını gözlemek.   
Gerekli malzemeler
İki adet saplı orta büyüklükte elma, 2 m kadar ince ip 

 
 
  Yapılışı
Sapları olan iki elmayı birer metrelik iki ip parçasına az bir uzaklıkta asın, sonra da ikisi arasından üfleyin bakalım. Ne dersiniz? Elmalar nasıl hareket edecekler? Resimdeki çocuk biraz şaşmış gözüküyor. Haklı, çünkü onun deneyinde de elmalar birbirlerine yaklaşıyorlar! Bu işin sırrına bizden önce bilgin Bernoulli ermiş. Diyor ki: «Bu deneyde de sizin üflemeniz, havayı hızlandırarak basıncının azalmasına yol açıyor. Çevredeki yüksek basınç alanları da elmaları alçak basınç alanlarına doğru itiyor. Elmalar da kafa kafaya tokuşuyorlar!    
 Havadaki Oksijen Miktarının Yüzdesinin Tespit Edilmesi  
Kullanılacak malzemeler Orta boy büyüklükte bir mum, süt şişesi, içi çukur bir tabak, su ve kibrit
Deneyin yapılışı
İçi çukur tabağı suyla doldurunuz. Ortasına bir mumu dikerek yakınız. Süt şişesini yanmakta olan mumun üzerine baş aşağı oturtunuz. Mum bir süre yanacak ve sonra sönecektir. Mum sönmeye başlarken süt şişeniz de suyla dolacak, mum sönene dek su yükselmeye devam edecektir.Su şişenin yaklaşık beşte biri kadar oranına kadar yükselecektir. Suyun beşte bir oranında yükselmesi havadaki oksijen oranını da belirtir.
       
  Geri Dönüşümlü Kağıt Yapalım
Gerekli malzemeler Eski gazeteler, bir parça çok ince delikli tel, bir kaç emici bez, plastik kova ve leğen, tahta kaşık yada mutfak robotu, toz boya (renkli kağıt yapmak için), naylon poşet,ağırlık  

          
  Yapılışı
Eski gazeteleri kovaya koyun, su ekleyerek bir gece bekletin. Ertesi gün suyu süzün, ıslak gazeteleri tahta kaşıkla ezerek hamur haline getirin. ( Bu işlemi eğer annenizde izin alabilirseniz mutfak robotunda yapabilirsiniz.)Kağıdınızın renkli olmasını istiyorsanız, boya da katabilirsiniz.Kağıt hamurunu leğene koyun ve eşit ölçüde su ekleyip karıştırın. Teli karışımın içine sokup üzerinde kalan hamurla birlikte çıkarın.temiz düz bir yere bir bez serin ve teli, kağıt hamurun bulunduğu yüzey alta gelecek biçimde çabucak bunun üzerine koyun. İyice bastırın ve hamur beze yapışınca kaldırın. Hamurun üzerine ikinci bir bez örtüp tekrar bastırın.
Leğendeki hamur bitene kadar bir kat hamur, bir kat bez koyarak bu işlemi tekrarlayın. En üste naylon poşeti koyun. Ağırlık yapması için kitapları üst üste dizin. Bir kaç saat sonra kağıtları dikkatle bezlerden ayırın ve iyice kurumaları için eski gazete ya da kağıt havluların üzerine serin. Yeni kağıtlarınız kullanılmaya hazırdır.
  Yıkanabilir Mürekkep Yapalım

Bir kap içerisinde biraz nişasta (ya da kola) ile bir iki damla iyotu karıştırınız. Yıkanabilir mürekkebiniz hazırdır.

Divit ve uçla, bir kağıda yazmak istediğiniz yazıları yazınız.

Yazıları yazdıktan sonra, nemli bir bezle kâğıdı siliniz. Ne görüyorsunuz? Yazılar yok oldu mu?
     
  Balın Gerçek Bal Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Monosakkaritler, daha basit maddelere hidroliz olmayan polihidroksi aldehit ve ketonlardır. Basit şekerler olarak da adlandırılır. Monosakkaritler suda çözülür. En önemlileri glikoz, fruktoz ve galaktoz’dur.Glikoz hiçbir sindirime uğramadan doğrudan doğruya kana karışabilen bir bileşiktir.Fruktoz olgun meyvelerde ve balda glikozla birlikte bulunur.Glikoz alevde ve tüp içerisinde ısıtıldığında yanmaz. Oysa aynı uygulama şekere yapıldığında şeker alevde kömürleşir, tüp içinde ısıtıldığında önce esmerleşir, sonra kömürleşir.Gerçek bal yapısında glikoz taşıdığı için alevden etkilenmemesi gerekir. Eğer etkileniyorsa gerçek olduğu söylenemez.       
 Dev Sabun Baloncukları Yapalım
Kullanılacak malzemeler
Sabun tozu, şeker, su, düzgün passız 50cm kadar tel, tabak
 
Deneyin yapılışı
 Telin bir ucunu yaklaşık 3cm çapında daire şeklinde bir halka yapınız.
Tabak içerisine su koyarak sabun tozu ve şekeri karıştırarak eritiniz. Bir ucu halka haline getirilmiş teli sabun ve şeker erittiğiniz suya daldırıp çıkarınız. Halkada meydana gelen sabun zarına yavaş yavaş üfleyiniz. Üfledikçe sabun balonunun büyüdüğünü göreceksiniz.
       

 Soğuk Su Sıcak Sudan Ağır Mıdır?
Kullanılacak malzemeler

 2adet süt şişesi, sıcak ve soğuk su, mürekkep, yağlı kağıt (parafinli kağıt yada ince karton da olabilir)
Deneyin yapılışı
Şişelerden birine biraz mürekkep dökün. Sonra aynı şişeyi ağzına kadar sıcak su ile doldurun. İkinci şişeyi ağzına kadar soğuk su ile doldurun. Şişenin ağzını yağlı kağıt ile kapatın. Sonra suyu dökmemeye çalışarak şişeyi baş aşağı çevirerek sıcak su dolu şişenin üzerine oturtun. Kağıdı yavaşça iki süt şişesinin arasından çekin. Olacakları gözleyin.
Mürekkepli sıcak suyun yoğunluğu daha hafif olduğundan dolayı soğuk suyun içerisinde hızla bir hortum gibi yükselir.

ÜNLÜ BİLİM ADAMLARININ SÖZLÜ İMZALARI OKUYUN VE ÖĞRENİN

Ünlü bilim adamlarının imzaları
İyi bi*Su gibi ol, yumuşak görün ama gerektiğinde bir taşı bile parçala (Bruce Lee)
*Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın. (Victor Hugo)
*Aşkı bilirim 6 aylık bir alev ve 60 yıllık bir kül. (Don Fabrizio, Leopar)
*Hiç bir şeyin değişmemesi için, bazı şeylerin değişmesi gerekir. (Don Fabrizio, Leopar)
*Zayıflık kutsaldır. İnsan doğdunda esnek ve zayıftır, öldüğünde ise sert ve cansız. (Stalker, Stalker)
*Korku getirir öfkeyi, öfke ise acıyı, acı ise nefreti getirir. Nefret ise geçirir karanlık tarafa. (Yoda, Yıldız Savaşları)
*Hayatta yaptıklarımız, sonsuzlukta yankılanır. (Maximus, Gladyatör)
*Dünya bir gündür, o da bügündürSusmanın sorumluluğu konuşmanın sorumluluğundan daha ağırdır!
Zuğaşi Bere
r insan olduğunuz için dünyanın size adil davranmasını beklemek, vejetaryen olduğunuz için bir boğanın size saldırmamasını beklemek gibidir"

ZOR BİLMECELERİN CEVAPLARI TABİ OKUYABİLİRSEN :)


iɹğ∀ -00⇂
nןnd ɐʇsoԀ -66
ɐɯzıʇɐɯoɹ 'düʇüşÜ -86
iɔɐɹɐɯnᴎ -ㄥ6
ıʇıɯıs zıuǝ◖ -96
iɹiʇɐs dɐsɐ⋊ -ގ6
ɹnןo ɯıʇǝ⅄ -ㄣ6
ɹɐsıɥçoʞıןɟǝɹǝŞ -ᄐ6
şoɥɹɐS -ᄅ6
ɐpu’nןoʎuɐɯɐS -⇂6
ɹıɥǝşʎǝ၁2 -06
ɯiןɐşnןnq ǝpǝşö⋊ -68
ıɹǝןıçʞǝq ǝɔǝ⅁ -88
ɹnʇşnʞʎɐ၁2 -ㄥ8
uɐɯɐz iɹɐןʞipɐɯşnuo⋊ -98
ızıɯǝƃןö⅁ -ގ8
uıçı iğipɐɯןo iɹɐןɐuʎɐ zıʞıp uığǝşƎ -ㄣ8
zǝɯןıʞǝç nsnןns ǝp uıuısıʞİ -ᄐ8
ɐʇɹnɯn⅄ -ᄅ8
ɹɐʎos ɐɹuos 'ɹǝןuıp ǝɔuö ʇɐʞnʌ∀ ˙ɹǝןuıp ɐɹuos 'ɹɐʎos ǝɔuö ɹoʇʞo◖ -⇂8
ɐpɹɐןʎɐ uüʇü၁2 -08
uisɯɐpɐ şoq ɐp ɐɯɯ∀ -6ㄥ
isɐʇɐןɐs ɟɐ⅂ -8ㄥ
ıqıɥɐs ʌǝ üןzüʎ ʞnןoS -ㄥㄥ
uıçı iɹɐןʞnpןnɹʌɐʞ ɐןʎiɹɐןğɐʎ ıpuǝ⋊ -9ㄥ
ɹnןo ʇǝʞɐןǝɟ ɐɔuiʇɐq ǝp ısıʞİ -ގㄥ
ɹǝʞǝç nunʎns uǝɯǝɥ ǝp ısıʞİ -ㄣㄥ
ʞǝuİ -ᄐㄥ
ɹǝןuǝçǝs ,,şɐq,, ǝuıɹǝןıpuǝʞ nuO -ᄅㄥ
ɹnןo ɹǝuoʎןıɯ ǝsı ɹǝpɹɐʎןıɯ ǝɔuö ɐɥɐp ɯɐpɐ ɹǝğƎ -⇂ㄥ
uıçı nğnpןo iğɐןnʞ uıɹǝ⅄ -0ㄥ
ɹıןıɹǝʌ uü⅁ -69
ɐpuisɐɹɐ iɯiʞɐʇ opuɐq ǝןı iɯiʞɐʇ ɹǝʇɥǝƜ -89
ɹɐןɹɐןɐç ʞüpüp ǝpןɐɥ iɹɐןʞnpןo ɯɐpɐ uɐɯɐɔoʞ ǝp ısıʞı ɹǝH -ㄥ9
ǝpuıʌǝɐzǝↃ-99
ɹɐןiɔɐʞıʇıןoԀ -ގ9
ɹüʇşüɯןö ɐsʎiןɐdɐʞ 'ziɹɐʞɐq ɐuizğ∀ -ㄣ9
nunuɐʞ ıɯıʞǝç ɹǝ⅄ -ᄐ9
ɹǝɹʇıʇ ɹɐןuɐsuı 'uɐɯɐz ığıpɹǝʇsöƃ iɹiɟis ǝp ısıʞı ɹǝH -ᄅ9
zǝɯןıʞǝç ıɹıq 'ɹıןıʞǝç ıɹı၁2 -⇂9
ɹɐןşɐq ɹɐןɐɯşidɹɐç zǝɯןıpǝ ɹıןıpǝ uɐןı ǝp ısıʞı ɹǝH -09
ʞɐɯןo dıɥɐs ɐʎɐuɐuʎɐʞ ıʞİ -6ގ
ɹɐןɐç uɐpɐʌɐɥ ɹǝɥ ǝp ısıʞİ -8ގ
isizɐʎ uiן∀ -ㄥގ
ızıɯǝɔuüşü◖ -9ގ
ɯışǝpɹɐʞ ǝq uısǝzǝʌǝƃ ɐɯɯ∀ -ގގ
uıçı iɹɐןʞnʇşnuoʞ ʞoÇ -ㄣގ
ןoʎ uǝuıןı၁2 -ᄐގ
ɐpuiğɐq iqɐʞʞɐʎ∀ -ᄅގ
ןüƃɹıᴧ -⇂ގ
ǝןʎıɯǝןɐʞ ןoɹʇuo⋊ -0ގ
˙ʞɐɹɐןnɹnpuop nS -6ㄣ
ɐʎiqɐʞʞɐʎ∀ -8ㄣ
uɐpunğnpןo 90 -ㄥㄣ
ığǝɹöq ɐɹɐƃıS -9ㄣ
˙iuiğɐşnʞʞö⅁ -ގㄣ
ısǝʎâʞıɥ uɐןi⅄ -ㄣㄣ
uɐpuo ǝp şüɯşüp ʇɹnʞ ǝuıçİ -ᄐㄣ
iɹɐןʞɐɹdɐʎ dɐʇı⋊ -ᄅㄣ
ɹöʇɐןıʇuɐᴧ -⇂ㄣ
şɐɐƜ -0ㄣ
ɹiןisɐ ʇɐɹnS -6ᄐ
ɐpɾɐɹɐq nğnpɹnʞ uiɹɐןnɔןoqʇnℲ -8ᄐ
isizɐʎ uiן∀ -ㄥᄐ
ןı◖ -9ᄐ
ığıʇsɐן ןǝ၁2 -ގᄐ
ןü⅁ -ㄣᄐ
uǝpןız uɐןɐç ɐpuiuɹɐ⋊ -ᄐᄐ
ʇıʞɐᴧ -ᄅᄐ
ɹiɹɐqɐʞ isɐɹnʇɐɟ nS -⇂ᄐ
ıןɐʇɟǝŞ -0ᄐ
ıןıZ -6ᄅ
üʇÜ -8ᄅ
ısǝןɐʞ ןoqʇnℲ -ㄥᄅ
ɹıuǝןüʇü ɐɟɐ⋊ -9ᄅ
ǝʎıp uısןǝƃ ɐʎɐɹɐ ɹıq iɹɐןɐʞɐʎ ıʞİ -ގᄅ
ǝʎöʞiןɐʇɥɐ⊥ -ㄣᄅ
ןıɥɐɔ ɐɹɐ⋊ -ᄐᄅ
isiɹğɐ zöƃ ʞןİ -ᄅᄅ
iɹɐןɐɯɐdɐʞ ıuıɹǝןǝuǝÇ -⇂ᄅ
ɐpunuoʎsɐʇsı uızuǝ၁2 -0ᄅ
ǝʎıp uisɐɯʞoʞ ɹɐןʞiןɐ၁2 -6⇂
çnɹO -8⇂
ɐğɐqɯnןdɐ⋊ -ㄥ⇂
ɐןunɔɐɯɥɐ⅂ -9⇂
uǝɯʇǝɹğÖ -ގ⇂
ɹnʇʞoʎ isiɹɐ uığǝşǝ ɐɯɐ ɹipɹɐʌ ığǝşǝ uiuiɹ∀ -ㄣ⇂
uiuisɐzɐʞ ʞıɟɐɹ⊥ -ᄐ⇂
ıçʇǝqöᴎ -ᄅ⇂
ızɹǝ⊥ -⇂⇂
ןıɟuɐɹɐ⋊ -0⇂
ɐpuiğɐq iqɐʞʞɐʎ∀ -60
ǝpuısǝuɹɐʞ ʞiןğɐS -80
ndoʇɹɐ⋊ -ㄥ0
ǝpuüğüןdöç ıpuǝ⋊ -90
ʞiןsI -ގ0
isɐʌɐɥ unʎO -ㄣ0
¡uıçı ʞǝɯuǝɹğö ıuıɹǝʎ uıɹǝןdǝↃ -ᄐ0
ɐpu,nןoʎuɐɯɐS -ᄅ0
ǝʎıɐɟʇİ -⇂0

                                                    BEKLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKÜRLER SAYGILARIMLA ADMİN

ZOR BİLMECELER

01- Ateş olmayan yerde ne olmaz?
02- Hangi yolda trafik kazası olmaz?
03- Yankesiciler neden modayı takip ederler?
04- Hiç kar yağmayan hava hangisidir?
05- Çalındığı halde görülmeyen şey nedir?
06- Horoz nerede öter?
07- Hangi top zıplamaz?
08- Hangi karnede sıfır olmaz?
09- Hangi bağda üzüm yetişmez?
10- En güzel kokan fil hangisidir?
11- İlk Türk bayrağını kim dikmiştir?
12- Gözlemeyi en çok kim sever?
13- Hangi kazanın kaymakamı yoktur?
14- Arı ile eşek arasında ne fark vardır?
15- Beş yıllık okulu otuz yılda bitirene ne denir?
16- Hangi macunla diş fırçalanmaz?
17- Kim evini kiraya vermez?
18- Dokunmadan tutulan şey nedir?
19- Denizler niçin tuzludur?
20- Hangi istasyonda tren durmaz?
21- Kadın ve politikacıdan ortak beklenti nedir?
22- Hangi ağrı en güzel ağrıdır?
23- Zır cahil bir zenciye ne der?
24- Hangi köye kimse gitmek istemez?
25- Erkekler niçin kravat takar?
26- Elbiselerden başka ne ütülenir?
27- Hangi kale tarihi değildir?
28- Kızdığını en çok kim belli eder?
29- Eve gelen hırsız neyi çalmaz?
30- Meyvelerin şefi hangisidir?
31- Damlaya damlaya ne olur?
32- Hiç ceza alınmadan öldürülen şey nedir?
33- İnsan, en çok hangi zilden etkilenir?
34- En neşeli çiçek hangisidir?
35- Hangi lastik otomobile takılmaz?
36- Sürekli döküldüğü halde tükenmeyen şey nedir?
37- Hangi yazı silinmez?
38- Hangi barajda su olmaz?
39- İpsiz ve mandalsız ne asılır?
40- En hızlı yenilen şey nedir?
41- Yazın en çok kim hava atar?
42- Hangi yapraklar sonbaharda dökülmez?
43- Adamın biri durmadan uluyormuş, neden?
44- En uzun hikâye nedir?
45- Hangi kuşağı belinize bağlıyamazsınız?
46- İçilmeyip, yenen sigara hangisidir?
47- Ankara niçin soğuktur?
48- Hangi kaba su konmaz?
49- Elekle su nasıl taşınır?
50- Hangi kalemle yazı yazılmaz?
51- Hangi gül kokmaz?
52- Hangi bağda üzüm yetişmez?
53- En kestirme yol hangisidir?
54- Avukatlar niçin kadın gibi uzun elbise giyerler?
55- Tüfek, makineli tüfeğe ne demiş?
56- Hiç hareket etmeden neyimizi değiştirebiliriz?
57- Hiç kimsenin okuyamadığı yazı hangisidir?
58- Kadınla radyo arasında ne benzerlik vardır?
59- İki kadınla evlenmenin en kötü tarafı nedir?
60- İlanı aşk ile ilanı harp arasında ne benzerlik vardır?
61- Geveze bir kadın ile tesbih arasında ne gibi bir fark vardır.
62- Termometre ile öğretmen arasında ne benzerlik vardır?
63- Hangi kanun insanları yargılamaz?
64- Bir politikacının ölüp ölmediğini nasıl anlarız?
65- Kimler profesyonel atıcıdırlar?
66- Hangi eve giren senelerce o evden dışarı çıkamaz?
67- Hakem ile trafik polisi arasında ne benzerlik vardır?
68- En gürültülü maç hangi takımlar arasında oynanır?
69- Türkiye’de acil hastalara ameliyattan önce ne verilir?
70- Hostesler neden havada dedikodu yaparlar?
71- Bir kadın kocasını milyoner yapabilir mi?
72- Akılsız başın cezasını kimler çeker?
73- İçinde günlük süt bulunan şey nedir?
74- Memur maaşı ile bulgur pilavı arasındaki benzerlik nedir?
75- Banker ile tanker arasında ne benzerlik vardır?
76- Şişmanlar niçin güneş yağı kullanmazlar?
77- Güneş girmeyen eve ne girer?
78- Milletvekillerinin en çok yediği salata hangisidir?
79- Kitap deftere ne demiş?
80- Hangi ayda 28 gün bulunur?
81- Doktor ile avukat arasında ne fark var?
82- Kırıldığı zaman kullanılan şey nedir?
83- Benzin ile insan arasında ne benzerlik vardır?
84- Nasrettin hoca eşeğine neden ters biner?
85- Karanlıkta neyimizi göremeyiz?
86- Kekemeler ne zaman kekelemezler.
87- En kibar kuş hangisidir?
88- Hangi meslektekiler bir gün bile çalışmazlar?
89- Bir duvar bir duvara ne demiş?
90- Türkiye’nin en efendi ilçesi hangisidir?
91- Hangi yolda yürünmez?
92- Dünyanın döndüğünü en iyi kim bilir?
93- Türkiye’nin en namuslu ilçesi hangisidir?
94- Kral ölürse oğlu ne olur?
95- Üstüne yazı yazılmayan satır hangisidir?
96- Hangi simit yenmez?
97- Her tarafı sayılarla dolu olan adama ne denir?
98- Ayağını yorganına göre uzatmayan ne olur?
99- Hiç yorulmadan dünya yolculuğu yapan şey nedir?
100- En çok acı çeken dağ hangisidir?

                                 
                                                                                 CEVAPLARI HAFTAYA VERİLECEKTİR 


                                                                                                           BEN ADMİN 

BİLİN BAKALIM

Adamın biri 6 tane bayanın içinde abdest alıyor. Ordan geçen mahalle imamı da adama
"6 tane bayanın içinde abdest almak hoş değil bir erkek için" der.
Adam da, "onların hepsi yakınım der. " 2 tanesi kızım, 2 tanesi kız kardeşim,
1 tanesi annem ve bunların hepsinin annesi de benim karımdır" der....
Evet arkadaslar hepsinin annesi nasıl olur da karısı olur.
Sakın aklınıza kötü bir sey gelmesin.
Bu olay Batman'da gercekten yasanmıstır ve ne dini olarak nede baska bir sekilde hiçbir sakıncası yoktur...
"KESİNLİKLE AKLINIZA KÖTÜ BİR SEY GETİRMEYİN.
Cevap gelecek mi bakalım. Kolay gelsin .

ÖNDERİMİZİN FEN VE TEKNOLOJİ HAKINDAKİ SÖZLERİ

Atatürk’ün bilim ve teknoloji ile ilgili sözleri:
İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır.Yalnız ilmin ve fennin, yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır.
Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen lisanının koyduğu kuralları, şu kadar bin yıl sonra bugün aynen uygulamaya kalkışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir.
Milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur.
Her işin esas hedefine kısa ve kestirme yoldan varmak arzu edilmekle beraber, yolun kabul edilebilir; mantıki ve özellikle ilmi olması şarttır.
İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanayi nerede varsa, gidip öğrenmeye mecburuz.
Hiçbir tutarlı kanıta dayanmayan birtakım geleneklerin, inanışların korunmasında ısrar eden milletlerin ilerlemesi çok güç olur; belki de hiç olmaz. İlerlemede geleneklerin kayıt ve şartlarını aşamayan milletler, hayatı, akla ve gerçeklere uygun olarak göremez. Hayat felsefesini geniş bir açıdan gören milletlerin egemenliği ve boyunduruğu altına girmeye mahkûmdur.
İlim tercüme ile olmaz, inceleme ile olur.
Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.
İtiraf ederim ki, düşmanlarımız çok çalışıyor. Biz de onlardan daha çok çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunluluğudur.
İnsanların hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet, yaratma icat yeteneğidir.
Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir.
Başarılı olmak için aydın sınıfla halkın zihniyet ve hedefi arasında doğal bir uyum sağlamak lazımdır. Yani aydın sınıfın halka telkin edeceği idealler, halkın ruh ve vicdanından alınmış olmalıdır.
Halka yaklaşmak ve halkla kaynaşmak daha çok aydınlara yöneltilen bir vazifedir. Gençlerimiz ve aydınlarımız niçin yürüdüklerini ve ne yapacaklarını önce kendi beyinlerinde iyice kararlaştırmalı, onları halk tarafından iyice benimsenip kabul edilebilecek bir hale getirmeli, onları ancak ondan sonra ortaya atmalıdır.
Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı düşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp dünya ile alakasız yaşayamayız. Aksine yükselmiş, ilerlemiş medeni bir millet olarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat ancak ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.

ÜNLÜ MATEMATİKCİLERDEN SÖZLER

“…Evren her an gözlemlerimize açıktır; ama onun dilini ve bu dilin yazıldığı harfleri öğrenmeden ve kavramadan anlaşılamaz. Evren matematik diliyle yazılmıştır; harfleri üçgenler, daireler ve diğer geometrik biçimlerdir. Bunlar olmadan tek sözcüğü bile anlaşılamaz; bunlarsız ancak karanlık bir labirentte dolanılır.” GALILEO
“Dünyadaki en mâsum uğraş matematiktir” G. H. HARDY

Matematikçinin desenleri ressam veya şairlerinki gibi güzel olmalı, fikirleri renkler veya kelimeler gibi birbirlerine ahenkle uymalıdır. … Dünyada çirkin matematik için asla daimi bir yer yoktur. G. H. Hardy

Matematikte büyük olmanın iki yolu vardır: İlki herkesten zeki olmak, ikincisi de herkesten aptal, fakat sebatlı olmak. Raoul Bott

Hilbert’in bir matematik öğrencisi derslere devam etmemeye başlamıştı. Ona delikanlının şair olmak için ayrıldığını söylediler. Hilbert’in şöyle dediği nakledilir: “Ben zaten onun bir matematikçi olmasına yetecek kadar hayal gücüne sahip olduğunu hiç düşünmemiştim.” George Polya

'Matematikle ifade edebiliyorsanız, bilginiz doyurucudur.” Lord KELVIN

“Hayat sadece iki şey için güzel; matematiği keşfetme ve öğretme…” Simeon Poisson

Çözümde görev almayanlar, problemin bir parçası olurlar.” GOETHE

“Bir matematik problemine dalıp gitmekten daha büyük mutluluk yoktur.“ C. MORLEY

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür. Albert Einstein

Doğanın muazzam kitabının dili matematiktir. Galileo

Allah kainatı matematik dilinde yaratmıştır. Galileo

Kara delikler, Tanrının 0′a böldüğü yerlerdir. Steven Wright

Resim bir bilimdir ve tüm bilimler matematiğe dayanır. İnsanın ortaya koyduğu hiçbir şey matematikte yerini bulmaksızın bilim olamaz. Leonardo Da Vinci

Matematik bilimlerin sultanıdır. Carl Friedrich Gauss

Matematiksel olarak gösterilemeyen hiçbir araştırma gerçel bilim sayılamaz. Leonardo da Vinci

Eğer mutsuzsam, matematikle uğraşıp mutlanırım. Eğer mutlu isem; matematikle uğraşıp mutluluğumu muhafaza ederim. P. Turan
Matematik insanın davranışlarını değiştirir ; hatta ,insanı dürüst kılar. İ.Haldun

"Modern anlamda efendi ile köle arasındaki fark, özünde, matematiksel kanıtı anlayıp anlamamakta yatar." Ali NESİN

16 ADIM

1-Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenin. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi hem kontrol edin, hem de tekrar edin.

2-Soruları kendinize zaman tanıyarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir.

3-Soruları ayırt etmeyin. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın.

4-Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin.

5-Bir soruya çok fazla takılarak zihninizi bulandırmayın ve kendinizde stres oluşturmayın.

6-Soruyu daha kolay çözmenizi sağlayacak önemli kelimelerin altını çizin. Sorudaki her şeyin altını çizmeyin.

7-Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın ve zamanla bu soru miktarlarını aşama aşama arttırın.

8-Öncelikle soruyu daha sonra verilen bilgileri okuyun. Soruyu ve verilen bilgileri anlamadan asla şıkları okumaya başlamayın.

9-Bütün şıkları mutlaka okuyun. Şıkların hepsini okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin.

10-Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk işaretlediğiniz cevabınızı değiştirmeyin.

11-Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa tekrar göz atmak için sınavın en sonuna bırakın.

12-Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip asla karamsarlığa düşmeyin.

13-Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.

14-Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Unutmayın uzun paragraf türündeki sorular daha kolay sorulardır. Ve genelde cevaplar paragrafın içinde gizlidir.

15-Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin.

16-Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın. Hafızanızdan
işlem yapmak hem sizi hataya sürükleyecek, hem de size daha fazla zaman kaybı sağlayacaktır. 

Test ve Soru Çözme Teknikleri


  • Kitap okuma hızınız şıkları ve soru metnini hızlıca taramanızdaki en önemli etkendir !!
  • "Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki parçada anlatılmak istenendir" şeklindeki bir soruda 4 tane istenmeyen bir tanede istenen veri olduğu için ilk önce parça hızlıca okunmalı ve ne anlatılmaya çalışılan anlaşılmalıdır. Eğer "parçada anlatılmak istenmemiştir" şeklinde soru gelirse bu durumda da ilk önce şıklardan hareket ederek, parçada bahsedilen şıkları bulup işaretlenmeli ve boşta kalan şık bulunmaya çalışılmalı.
  • Anlatım bozukluğu sorularında özellikle günlük kullanımı fazla olan cümlelere özellikle dikkat etmelidir. !! Zira alışıldığı için bir bozukluk yokmuş gibi gelebilir.
  • Soruların altı çizili yerleri ve "tırnak içleri" çok önemlidir. Sizi soruyu çözmede doğru metoda götürecektir. Söz gelimi, "mutlaka" "şayet" "her durumda" gibi ifadelerden ne kastedildiğine dikkat etmeli.
  • Cevap anahtarındaki şık dizilimlerinin biçimleri yanıltıcı olabilir. Mesela bir soruda A ve E şıkkı arasında tereddütte kaldığınızda cevap kağıdınıza bakıp son 20 sorudur E şıkkını işaretlemediğinizi görüp E şıkkına yönelmeniz olası olacaktır. Bu ciddi bir hatadır. Ösym'nin yaptığı sınavlarda bütün bir sınavda herhangi bir şıkka 3-4 adetlik yer verdiği vakidir. Önemli olan soruya ve istenene odaklanmanızdır.
  • İşlem gerektiren sorularda cevaptan hareket ederek soruyu doğrulama metodunu zaman darlığı çekmeyecekseniz kullanın. Bu, cevaptan emin olmanızı sağlayacaktır.
  • Emin olmadığınız soruların - soru numaralarının yanına - cevap kağıdında nokta işareti koyun ve diğer soruya geçin. Böyle yapmak sınav sonunda tereddütte kaldığınız sorulara strese düşmeden odaklanma imkanı sağlayacaktır. Aksi taktirde eğer sınavın ortasında veya başında bir soru çokça vaktinizi alırsa gereksiz strese girebilir, emin olmadığınız bir şıkkı işaretleyebilirsiniz. ( tereddütte kaldığınız şıkları da soru kitapçığında işaretleyerek diğer soruya geçiniz, mesela bir soruda B ve D şıkları arasında kaldınız. Bu durumda cevap anahtarında soru numarasının yanına bir nokta koyun, soru kitapçığında da B ve D şıklarının yanlarına birer nokta koyun. Bu, ikinci sefer soruya döndüğünüzde size zaman kazandıracaktır.
  • Sınav sonunda cevap anahtarınızı ve soru kitapçığını kontrol etmek için soru çözmeksizin en az 5 dk.nızı ayırın. Bu 5 dk. yı ayırmayan pek çok öğrenci, soruları kaydırdığını farkedemeden sınavdan çıkmaktadır.
  • Sınavdan önce gerekli form bilgilerinizi girdikten sonra gözlerinizi kapatarak konsantre olmaya çalışın. Göz kapama, uyarıcı etkinliklerini azaltır ve daha kolay konsantre olmanızı sağlar. Pek çok spor dalında kullanılan bir tekniktir. Sınav olurken soruları nasıl çözeceğinizi düşünün, - bir nevi kendinizi hipnoz edin- hiç sıkılmadan gayet konsantre bir şekilde sanki evde deneme çözer gibi bu sınavın üstesinden geleceğinizi düşünün. ( inançlı iseniz dua ediniz, dualara karşılık vermeyecek olsaydı, istemeyi vermezdi unutmayın, ayrıca dua en güçlü motive aracıdır.)
  • Sınav esnasında susamasanız da yudumluk sular için, bu beden sıcaklığınızı ve stresinizi kontrol altında tutacaktır. ( abartmayın, bir sınav süresince bir küçük ped şişe su yeterlidir, hemen bitirmeyin ve 10 dk da bir, bir yudum için )
  • İnsanların sizden çok mu az mı soru çözdüğüne bakmayın. Bunun hiçbir önemi yok.

MATEMATİK KANUNLARI :)

Kural 1

İki basamaklı ve 5 ile başlayan sayıların karesi

Birler basamağı ile 25 sayısı toplanarak cevap bulunur.

Örnek1:

562 = 25+36= 61

Örnek2:

512 = 25+01= 26



Kural 2

Birler basamağındaki sayıları 1 olan 2 basamaklı 2 sayının çarpımı

a1 * b1 = a * b | a + b | 1

Sağdan sola doğru önce 1 sonra bu iki sayının onlar basamağındaki sayıların toplamını, sonra da çarpımını yazarız. a+b> 9 olursa 1 elde olarak geçer.

Örnek1:

31 * 61 = 3 * 6 | 3 + 6 | 1 = 1891

Örnek2:

91 * 71 = 9 * 7 | 9 + 7 | 1 = 9 * 7 | 16 | 1 = 6461



Kural 3

Sonu sıfırla biten sayıların çarpımı

Örnek1:

20 ile 300'ü çarpmanız gerektiğini düşünelim. İlk önce sıfırları dikkate almayın. 2*3 işleminden 6 elde edilir. Şimdi 6'nın arkasına dikkate almadığımız sıfırları ekleyin böylece sonuç 6000 çıkar.

Örnek2:

70*70 işlemini yapalım. Bunun için başta 7*7'i çarpıp 49'u yazar ve arkasına 2 tane 0 ekleyerek sonucu 4900 buluruz.



Kural 4
101, 1001, 10001, vb. bir sayı ile, bu sayıdan bir basamak küçük bir sayının çarpımı

Bunun için sayıyı yan yana 2 defa yazmak yeterlidir.

Örnekler:

101 * 68 = 6868

1001 * 752 = 752752

10001 * 4605 = 46054605

Kural 5

Bir sayının 25 ile çarpımı

A * 25 = A * 100/4

Bir sayıyı 25 ile çarpmak için önce o sayıyı 4 e böler, sonra 100 ile çarparız. Sayı tam olarak dörde bölünürse, bölümün arkasına iki sıfır konur, tam olarak bölünmeyip:



1 artarsa bölümün sonuna 25 yazılır



2 artarsa bölümün sonuna 50 yazılır



3 artarsa bölümün sonuna 75 yazılır.

Görüldüğü gibi bölümün sonuna artan sayının 25 katı yazılıyor.

Örnek1:

48 * 25 = 48/4 * 100

48/4 = 12 eder ve arkasına 2 sıfır yazarak 1200 buluruz.

Örnek2:

241 * 25 =?

241/4 = 60 buluruz ve 1 artar. Bu yüzden sonuna 25 yazarız. Sonuç 6025 olur.

Örnek3:

1642 * 25 =?

1642/4 = 410 ve artan 2 dir. 410'un sonuna 50 yazarız ve sonuç 41050 olur.



Kural 6

İki basamaklı bir sayının karesi

(ba)2 = b2 | 2ab | a2

Bu bize (b + a)2 sinin açılımı olan b2 + 2ab + a2 yi anımsatmaktadır, sadece aradaki toplama işaretleri ortadan kalkmıştır. Altı çizili sayılar elde olarak alınacaktır.

Örnek1:

312 = 32 | 2*3*1 | 12 = 9 | 6 | 1= 961

Örnek2:

762 = 72 | 2*7*6 | 62

49 | 84+3 | 6

49 | 87 | 6

49 + 8 | 7 | 6

5776



Kural 7

A gibi bir sayıya göre simetrik iki sayının çarpımı

A gibi bir sayıdan ±B kadar önce ve sonra gelen iki sayının çarpımı A2- B2 ye eşittir.

Örnekler:

808 * 793 = 800- 72 = 64000- 49 = 639951

525 * 475 = 5002- 252 = 25000- 625 = 249375



Not: Bu çıkarma işlemini şu şekilde pratik yoldan yapabiliriz. Sıfırlardan sağdan ilkini (1’ler basamağındakini) 10 diğerlerini 9 olarak düşünürüz ve sola doğru sıfırlardan sonraki ilk rakamdan 1 çıkarırız.



Kural 8

501 ile 999 arasındaki sayıların karesini bulma

999'un karesini bulalım hesap makinesinde yaparsak sonuç 998001 çıkacaktır. Biz bunu zihinden yapmak istersek 999'un 1000'den kaç eksik olduğunu bulacağız. 999, 1000'den 1 eksik o halde 1*1=1 yani 1000'den kaç eksikse o sayının karesini alıyoruz sonra 999'dan 1 çıkarıyoruz 999- 1=998. Bulduğumuz sayının yanına 3 tane 0 koyuyoruz. 998000 oldu. Sayımızın 1000'den kaç eksik oyduğunu bulmuştuk ve karesini almıştık. Bunu da sonra topluyoruz 998000+1=998001 işte sonucu zihinden bulduk (not: 1'in karesini aldık aynı şeyi 997 üzerine yapsaydık 3*3=9 alacaktık).



Kural 9

Aralarında 2 fark bulunan sayıların çarpımı

Bunun için sayıların ortalamasını kendisiyle çarparız ve bir eksiğini alırız. Örneğin 19 ile 21 i çarpmak için 20*20-1 işlemini yapar ve sonucu 399 olarak buluruz.

Aralarında 4 fark bulunan sayıların çarpımını bulmak için ise sayıların ortalamasını kendisiyle çarparız ve bu sefer dört eksiğini alırız. Örneğin 13 ile 9 u çarpmak için 11*11-4 işlemini yapar ve sonucu 117 olarak buluruz.



Kural 10

11 ile çarpma
Sayımız kaç basamaklı olursa olsun 11 ile çarpmak için birler basamağını yazıp, daha sonra sola doğru ikişer ikişer sayıların toplamıyla sonuca ulaşabiliriz.
Örnek1:
12*11=?
1 /1+2 / 2
1 3 2
Buradan 12*11= 132

Örnek2:
123 * 11 = ?
1 / 1+2 / 2+3 / 3
1 3 5 3
Buradan 123 x 11 = 1353.

Örnek3:
2134 * 11=?
2 / 2+1 / 1+3 / 3+4 / 4
2 3 4 7 4
Buradan 2134 x 11 = 23474.


Kural 11

100 den büyük ve 100 e yakın iki sayının çarpımı

Örnek1:

109*104 çarpımını hesaplayalım. Önce her zaman 1 yazılır. Sonra 9 ile 4 ün toplamı daha sonra 9 ile ün çarpımı yazılır. Cevap: 11336

Örnek2:

101*127=? Önce 1 sonra 1 ile 27 toplamı en sonunda ise 1 ile 27’nin çarpımı yazılır ve cevap 12827 olur.



Kural 12

Sonu 1 veya 9 ile biten bir sayının karesi:

212= 202+(20+21)

312= 302+(30+31)

192= 202-(20+19)

392= 402–(40+39)



Kural 13

Bir sayının 5 ile çarpımı

Bir sayıyı 5 ile çarpmak için 10 ile çarpıp yarısını almak yeterlidir. Örneğin, 42 ile 5 i çarpmak yerine 420 sayısını ikiye böler cevabı 210 buluruz.



Kural 14

Tek sayıların toplamı



1=12

1+3= 22

1+3+5= 32

1+3+5+7= 42

1+3+5+7+9= 52

1+3+5+7+9+11= 62


Kural 15

Sonu 5 ile biten sayıların karesi

(b5)2 = b*( b + 1 ) | 25

Sonu beş ile biten sayıların karesini bulmak için yirmi beş yazar, önüne bu sayının onlar basamağındaki sayısı ile onun bir fazlasının çarpımını yazarız.

Örnekler:

352 = 3*(3 + 1) | 25 = 3*4 | 25 = 1225

652 = 6*7 | 25 = 4225

852 = 8*9 | 25 = 7225

1052 = 10*11 | 25= 11025



Kural 16

Sonu 4 ile biten sayıların karesi
Örnek:

642 =?
İlk olarak bu sayının 1 fazlasının karesi bulunur.

Yani(64+1)2=652=4225 (bunu bulmayı kısa yoldan biliyoruz).
Sonra 64+65=129. Son olarak 4225- 129=4096. Yani 642= 4096



Kural 17

Sonu 6 ile biten sayıların karesi
Örnek1:

762=?
Önce 1 eksiğinin karesi alınır.752=5625.
Sonra 76+75=151. Son olarak 5625+151=5776 bulunur.
Örnek2:

712=?
(71- 1)=70
702=4900
70+71=141
4900+141=5041



Kural 18

a) 11 ile tüm rakamları 1 olan k basamaklı bir sayı çarpıldığında sonuç 1 ile baslar ve 1 ile biter 1’ler arasında k-1 tane 2 vardır.
Örnekler:
11x11111(5basamaklı)=122221
11x11111111(8basamaklı)=122222221

b)Yine tüm rakamları 1 ve basamak sayıları eşit olursa yan yana 1’lerin karesi yani 11111x11111 gibi sayı kaç basamaklıysa o kadar 123.... diye yazılır sonra tekrar geriye doğru inilir
Örnekler:
1111x1111(4basamaklı)=1234321
1111111x1111111(7basamklı)=1234567654321



c)Rakamlarının hepsi 1 ama basamak sayıları eşit olmadığında basamak sayısı az olanın basamak sayısı kadar 123... yazılır sonra iki sayının basamak sayıları farkı kadar hangi rakamda kalınmışsa tekrar edilir ve tekrar 1’e dönülür
Örnekler:
111(3basamklı)x111111(6basamaklı)= 12333321 (basamak farkları 3 tane olduğu için 3 tane daha 3 yazılır)
11111(5basamklı)x11111111(8basamaklı)=123455554321



Umarim İŞİnİze Yarar

Cosx+cos6x+cos11x
----------------------- = BÖyle İfadelerde
Sİnx+sİn6x+sİn11x


En Soldakİ İle En SaĞdakİnİn Toplaminin Yarisi Ortadakİnİ Verİyor İse Yanİ X+11x=12x/2=6x Ortadakİnİ Verİyor İse Yanliz Hem Pay Hemde Payda İÇİn Uygulamak Gerekİr SonuÇ Ortadakİlerİn Oranidir
Yanİ

Cos6x
-------
Sİn6x Tİr

İsteyen ArkadaŞlarda Uzun Yoldan Yapabİlİr

Bu Kural 4tane Ard Arda Olanlar İÇİnde GeÇerlİ

Yanİ

Sİn10+sİn20+sİn30+sİn40
-------------------------------=
Cos10+cos20+cos30+cos40

Yanliz Bundada ŞÖyle Yapmak Gerekİyor

En SaĞ Ve En Soldakİlerİn Toplami Ortadakİlerİn Toplamini Verİyor İse Yanİ 10+40=50 20+30=50 Yanİ Bİrbİrİne EŞİt Oluyor İse

Ortadakİlerİn Toplaminin Yarisi Orani Vardir

Yanİ SonuÇ



Sİn25
-------
Cos25 Tİr




MATEMATİK - İlginç Sayılar

12.345.679 * 9 =111.111.111
12.345.679 * 18 =222.222.222
12.345.679 * 27 =333.333.333
12.345.679 * 36 =444.444.444
12.345.679 * 72 = 888.888.888
12.345.679 * 81 = 999.999.999

ARTIK RAKAMLARI 1 OLAN SAYILARIN KARELERİNİ ALMAK KOLAY
12= 1
112= 121
1112= 12321
11112= 1234321
111112= 123454321
1111112= 12345654321
11111112= 1234567654321
{7 adet 1}

tek sayıların toplamı
1=12
1+3= 22
1+3+5= 32
1+3+5+7= 42
1+3+5+7+9= 52
1+3+5+7+9+11= 62

6 tek sayının toplamı

BAK ŞU İŞE

1+2= 3
4+5+6= 7+8
9+10+11+12= 13+14+15
16+17+18+19+20= 21+22+23+24

BAK ŞU SAYILARA

4913=(4+9+1+3)3
5832=(5+8+3+2)3
19683=(1+9+6+8+3)3
17576=(1+7+5+7+6)3
390265=(3+9+0+6+2+5)4
234256=(2+3+4+2+5+6)4

İLGİNÇ EŞİTLİKLER

25.92 = 2592
13+53+33=153
33+73+13=371



BUNLARIDA İNCELEYİN...

(2+3+4+2+5+6)^4 =234256

(5+2+5+2+1+8+7+5)^5 = 52521875

153 = 1^3 + 5^3 + 3^3

371= 3^3 + 7^3 + 1^3

135 = 1*3*5*(1+3+5)

144 = 1*4*4*(1+4+4)

8833 = 88^2 + 33^2

37+3*7 = 3^2+7^2

37*(3+7) = 3^3+7^3

(1^5+2^5+3^5+...+n^5)+(1^7+2^7+3^7+...+n^7) = 2*(1+2+3+...+n)^4

1^n + 6^n + 7^n + 17^n + 18^n + 23^n= 2^n + 3^n + 11^n + 13^n + 21^n + 22^n

(n=1, 2, 3, 4, 5 olabilir)


1*8 = 8 (0+8 = 8 )

2*8 = 16 (1+6 = 7)

3*8 = 24 (2+4 = 6)

4*8 = 32 (3+2 = 5)

5*8 = 40 (4+0 =4)

6*8 = 48 (4 8 = 12 ve 1+2=3)

7*8 = 56 (5+6 = 11 ve 1+1 =2)

8*8 = 64 ( 6+4 = 10 ve 1+0 = 1)




6*2 = 12

6*3 = 18

6*4 = 24

6*5 = 30

6*6 = 36

6*7 = 42

6*8= 48
(1+2 = 3)

(1+8 = 9)

(2+4 = 6)

(3+0 = 3)

(3+6 = 9)

(4+2 = 6)

(4+8 = 12 ve1+2 = 3)



Gördüğünüz gibi rakamlar toplamı 3, 9, 6 şeklinde devam ediyor
ve daha büyük sayılar için de bu kural geçerli

İLGİNÇ DENEYLER

  İLGİNÇ DENEYLER

Yumurtalarla yapılabilecek çılgın şeyler:

 Malzemeler:   1 tane beyaz taze tavuk yumurtası

 Sirke
kavanoz 
Yumurtayı kavanoza koyun ve sirke ile doldurun.İkinci gün sirkeyi değiştirin.Bir hafta kadar böyle devam edin.Bir hafta sonra yumurta geçirgen fakat şeklini kaybetmemiş olacaktır.Sirke yumurtanın tüm kabuğunu yok etmiş olacaktır. Yani kalsiyumu yok etmiştir.geriye yumurta zarı kalmıştır.Yumurtanın içini rahatlıkla görebilirsiniz. İsterseniz salladığınızda yumurtanı sarısının hareketini de takip edebilirsiniz. Eğer bunu çok pişmiş bir yumurta ile yaparsanız, kabuk aynı şekilde eriyecektir.Geriye zıplayabilen silgi kıvamında bir yumurta kalacaktır.( çok yüksekten zıplatmayın. patlar ) Eğer çılgın bir şey yapmak istiyorsanız sirkenin içine kemik koyun ve bir haftadan biraz fazla bekletin. Süre dolduğunda kemik yeteri kadar taze ise kemiği bükebilirsiniz.Hatta düğüm bile atarsınız.Çünkü kalsiyum eriyecektir ve geriye zayıf bağlar kalacaktır.
 Yumurtanın çiğ mi pişmiş mi olduğunu nasıl anlarım?
 Yumurtayı masada hızlıca çevirin.Eğer sonuna kadar düzgünce dönerse tam pişmiştir.Eğer düzgün daireler yapamıyorsa hala çiğdir.Eğer parmağınızı çiğ olduğunu düşündüğünüz yumurtayı tamamen durduracak şekilde dokunup bıraktığınızda tekrar dönüyorsa bu içindeki sıvıdan kaynaklanır. 
Şişedeki Yumurta 
Kabuklu, çok pişmiş yumurta kullanın.Ağzından yumurtanın geçemeyeceği büyüklükte bir şişe bulun. Ufak bir kağıt parçası ile şişenin ağzını tıka ve şişeye sok.Kağıdı yak ve hemen yumurtayı şişenin ağzına daya, yumurta içeri çekilecektir. Aslında içeri çekilmiyor, itiliyor. Basınç farkından dolayı hava onu içeri itiyor. Dışarı çıkarmak için şişeyi ağzınıza dayayıp havayı içinize çekin ve yumurtayı şişenin ağzına getirdiğinizde kendiliğinden dışarı çıkacaktır. 
Yüzen Yumurta:
Çiğ yumurta çok tuzlu suda yüzebilir.Bir bardağın yarısını tuzlu su ile doldurup, diğer yarısını normal su ile doldurun.Birbirine karışmaması için uğraşın. Yumurtayı yavaşça bırakın. Katman arasına geldiğinde yumurta askıda kalacaktır. Biraz daha tuz ilave ettiğinizde yukarı doğru, su ilave ettiğinizde aşağı doğru hareket edecektir. 
Yumurtalarla gizli haberleşme: 
Yaklaşık 5 dakika pişmiş yumurta alın ve soğumaya bırakın.Bir kaşık sirke içinde olabildiğince fazla şapı çözün. Şapı eczanelerden ve temizleyici parlatıcı satan yerlerde bulabilirsiniz.Bu çözeltiyi kullanarak yumurtanın kabuğuna istediğinizi yazın. Kuru olmasına dikkat edin. Daha sonra kabuk soyulduğunda yazdığınız mesaj yumurtanın üstünde görülecektir. Fakat bu yöntemi uyguladığınız yumurtaları her gün yemek zarar verebilir. Çünkü şap uzun yıllardır parlatıcı olarak kullanılan bir temizlik aracıdır.Alüminyum içerdiği için Alzheimer hastalığına sebep olabilir.( Yumurtanın cinsi, pişirme süresi önemlidir )   Gümüş Yumurta:   Bunun için oda sıcaklığında beyaz tavuk yumurtası gereklidir.Yumurtayı mum alevinde dumandan kararana kadar bekletin.Her tarafı kararmalıdır.Numara burada.Çünkü yumurtayı çevirirken elinizden kayıp düşebilir.Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Her tarafı siyah kaplanınca, yavaşça su dolu kaba bırakın. Su ile kaplanınca iste bulunan karbon suya karşı koyacak ve yumurtanın etrafında ince bir hava tabakası tutacaktır.Bu da yumurtayı gümüş kaplı gibi gösterecektir.  
Görünmez Mürekkep 

 ( Deneyler küçükler için tehlikeli olabilir. Mutlaka bir büyük kontrolünde   yapılmalıdır.)                Araç ve gereçler:
1 adet SULU limon
1 adet cay bardağı(bardak olmak zorunda değil ama tencerede çok büyük olur)
bir miktar su
bir miktar seker


Yapılışı:
limonun suyunu sıkıp süzüyoruz(liflerinden ayırmak için yoksa kullanışlı olmaz) çay bardağının içinde limon suyunun sarılığını alacak şekilde su ile karıştırıyoruz.daha sonra seker ilave ediyor(sekeri az kullanın) ve tekrar karıştırıyoruz.. ve tatAAAA teknoloji ürünü mürekkebimiz hazır.
denemek isteyen olursa kağıt üstüne bu mürekkepten damlatarak deneyebilir..

 NOT:mürekkebi sadece damlatırsak görünmeyen kısmını elde ederiz illa görünmesini istiyorsanız çakmakla kağıdı yakmayacak şekilde uzaktan ısıtın bakın bakalım gözüküyor mu......    
 

Volkan: Güvenli Yol



volkanın şeklinin nasıl olacağı öğrencinin tercihine bağlıdır.( alçıdan yapılabilir ) Volkan dağının ağzı açık olmalıdır çünkü akacak lavlar olabileceğini unutmayınız.İstediğiniz şekli yapana kadar çalışmaya devam ediniz.  İlk önce her şey temiz ve kuru olmalıdır. Dış yüzeyi sprey boya ile boyamak güzel olabilir.  1 çorba kaşığı ( 15 ml ) kabartma tozu
1 çorba kaşığı sıvı deterjan
Biraz kırmızı ya da sarı gıda boyası
1/4 su bardağı sirke
sirkeyi ilave ettiğinizde reaksiyon başlayacaktır. Bir dahaki sefere sirkeyi ilave etmeden biraz su ilave ederek deneyebilirsiniz.

Volkan: klasik (biraz tehlikeli) yol

  
KİBRİT ROKET

Kibrit roket en basit olarak şöyle yapılır:
Bir kibrit çöpünün eczalı baş kısmını saracak kadar küçük bir alüminyum folyo kağıdı kesilip içine birkaç kibritten keskin bir bıçak yardımıyla sıyırtılan kibrit başındaki o renkli kimyasallar konur ve üzerine bütün bir kibrit çöpü yerleştirilerek alüminyum folyosu iyice sardırılır. İşte size mini mini çok kısa zamanda yapabileceğiniz bir roketçik. Bu roketi bir kurşunkalemi fırlatma rampası gibi kullanarak 45 derece açı ile yerleştirip alüminyum folyo bir çakmak(heyecanlı iseniz uzun saplı mutfak çakmağı) yardımıyla ısıttıktan birkaç saniye sonra roketiniz büyük bir hızla ileri doğru gidecektir. Folyonun içine koyduğunuz kibrit parçalarının miktarına bağlı olarak roketinizin gücü ortaya çıkar.      
    Suda Yüzen Kibrit Çöpleri Sabundan Neden Kaçarlar,Şeker Kibrit Çöplerini Neden Çeker?  
Kullanılacak malzemeler Kibrit çöpleri, küçük bir parça sabun, kesme şeker, bir tabak ve su
Deneyin yapılışıTabağı su ile doldurunuz. Üzerine dairesel bir şekilde suya batırmadan kibrit çöplerini diziniz.Bu dairenin ortasına bir parça sabunu batırınız. Sonra da kesme şekeri aynı yere batırınız.
Ne gözlediniz.Sabun batırıldığında sabun suyun yüzey gerilimine ters bir etki yapacağından kibrit çöpleri sabun parçasından kaçarlar.
Şeker batırıldığında ise şeker suyu emerken çok az da olsa bir akıntı meydana gelir. Bu da kibrit çöplerini çekmeye sebep olur.  
                   
 Elma Deneyi   
Amaç: Birbirine 5cm uzaklıkta saplarından asılan iki elmaya üflendiğinde elmanın davranışını gözlemek.   
Gerekli malzemeler
İki adet saplı orta büyüklükte elma, 2 m kadar ince ip 

   
  Yapılışı
Sapları olan iki elmayı birer metrelik iki ip parçasına az bir uzaklıkta asın, sonra da ikisi arasından üfleyin bakalım. Ne dersiniz? Elmalar nasıl hareket edecekler? Resimdeki çocuk biraz şaşmış gözüküyor. Haklı, çünkü onun deneyinde de elmalar birbirlerine yaklaşıyorlar! Bu işin sırrına bizden önce bilgin Bernoulli ermiş. Diyor ki: «Bu deneyde de sizin üflemeniz, havayı hızlandırarak basıncının azalmasına yol açıyor. Çevredeki yüksek basınç alanları da elmaları alçak basınç alanlarına doğru itiyor. Elmalar da kafa kafaya tokuşuyorlar!    
 Havadaki Oksijen Miktarının Yüzdesinin Tespit Edilmesi  
Kullanılacak malzemeler Orta boy büyüklükte bir mum, süt şişesi, içi çukur bir tabak, su ve kibrit
Deneyin yapılışı
İçi çukur tabağı suyla doldurunuz. Ortasına bir mumu dikerek yakınız. Süt şişesini yanmakta olan mumun üzerine baş aşağı oturtunuz. Mum bir süre yanacak ve sonra sönecektir. Mum sönmeye başlarken süt şişeniz de suyla dolacak, mum sönene dek su yükselmeye devam edecektir.Su şişenin yaklaşık beşte biri kadar oranına kadar yükselecektir. Suyun beşte bir oranında yükselmesi havadaki oksijen oranını da belirtir.
       
  Geri Dönüşümlü Kağıt Yapalım
Gerekli malzemeler Eski gazeteler, bir parça çok ince delikli tel, bir kaç emici bez, plastik kova ve leğen, tahta kaşık yada mutfak robotu, toz boya (renkli kağıt yapmak için), naylon poşet,ağırlık  

          
  Yapılışı
Eski gazeteleri kovaya koyun, su ekleyerek bir gece bekletin. Ertesi gün suyu süzün, ıslak gazeteleri tahta kaşıkla ezerek hamur haline getirin. ( Bu işlemi eğer annenizde izin alabilirseniz mutfak robotunda yapabilirsiniz.)Kağıdınızın renkli olmasını istiyorsanız, boya da katabilirsiniz.Kağıt hamurunu leğene koyun ve eşit ölçüde su ekleyip karıştırın. Teli karışımın içine sokup üzerinde kalan hamurla birlikte çıkarın.temiz düz bir yere bir bez serin ve teli, kağıt hamurun bulunduğu yüzey alta gelecek biçimde çabucak bunun üzerine koyun. İyice bastırın ve hamur beze yapışınca kaldırın. Hamurun üzerine ikinci bir bez örtüp tekrar bastırın.
Leğendeki hamur bitene kadar bir kat hamur, bir kat bez koyarak bu işlemi tekrarlayın. En üste naylon poşeti koyun. Ağırlık yapması için kitapları üst üste dizin. Bir kaç saat sonra kağıtları dikkatle bezlerden ayırın ve iyice kurumaları için eski gazete ya da kağıt havluların üzerine serin. Yeni kağıtlarınız kullanılmaya hazırdır.
  Yıkanabilir Mürekkep Yapalım

Bir kap içerisinde biraz nişasta (ya da kola) ile bir iki damla iyotu karıştırınız. Yıkanabilir mürekkebiniz hazırdır.

Divit ve uçla, bir kağıda yazmak istediğiniz yazıları yazınız.

Yazıları yazdıktan sonra, nemli bir bezle kâğıdı siliniz. Ne görüyorsunuz? Yazılar yok oldu mu?
     
  Balın Gerçek Bal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Monosakkaritler, daha basit maddelere hidroliz olmayan polihidroksi aldehit ve ketonlardır. Basit şekerler olarak da adlandırılır. Monosakkaritler suda çözülür. En önemlileri glikoz, fruktoz ve galaktoz’dur.Glikoz hiçbir sindirime uğramadan doğrudan doğruya kana karışabilen bir bileşiktir.Fruktoz olgun meyvelerde ve balda glikozla birlikte bulunur.Glikoz alevde ve tüp içerisinde ısıtıldığında yanmaz. Oysa aynı uygulama şekere yapıldığında şeker alevde kömürleşir, tüp içinde ısıtıldığında önce esmerleşir, sonra kömürleşir.Gerçek bal yapısında glikoz taşıdığı için alevden etkilenmemesi gerekir. Eğer etkileniyorsa gerçek olduğu söylenemez.       
 Dev Sabun Baloncukları Yapalım

Kullanılacak malzemeler
Sabun tozu, şeker, su, düzgün passız 50cm kadar tel, tabak
 
Deneyin yapılışı
 Telin bir ucunu yaklaşık 3cm çapında daire şeklinde bir halka yapınız.
Tabak içerisine su koyarak sabun tozu ve şekeri karıştırarak eritiniz. Bir ucu halka haline getirilmiş teli sabun ve şeker erittiğiniz suya daldırıp çıkarınız. Halkada meydana gelen sabun zarına yavaş yavaş üfleyiniz. Üfledikçe sabun balonunun büyüdüğünü göreceksiniz.
       

 Soğuk Su Sıcak Sudan Ağır Mıdır?
Kullanılacak malzemeler

 2adet süt şişesi, sıcak ve soğuk su, mürekkep, yağlı kağıt (parafinli kağıt yada ince karton da olabilir)
Deneyin yapılışı
Şişelerden birine biraz mürekkep dökün. Sonra aynı şişeyi ağzına kadar sıcak su ile doldurun. İkinci şişeyi ağzına kadar soğuk su ile doldurun. Şişenin ağzını yağlı kağıt ile kapatın. Sonra suyu dökmemeye çalışarak şişeyi baş aşağı çevirerek sıcak su dolu şişenin üzerine oturtun. Kağıdı yavaşça iki süt şişesinin arasından çekin. Olacakları gözleyin.
Mürekkepli sıcak suyun yoğunluğu daha hafif olduğundan dolayı soğuk suyun içerisinde hızla bir hortum gibi yükselir.